Zwangerschapsbegeleiding

Zwangerschapsyoga

Tijdens je zwangerschap kun je verschillende cursussen volgen, zwangerschapsgym, zwangerschapscursus samen bevallen, mensendieck, zwangerschapszwemmen, zwanger en fit, mom in balance, hypnotherapie en psychoprofylaxe.

Met de zwangerschapsyoga creëer je een moment voor jezelf. Door het volgen van yoga tijdens je zwangerschap zorg je voor je flexibiliteit, ademhaling, juiste balans tussen spanning en ontspanning, je leert je lichaam beter kennen, maakt contact met je kindje. Ook krijg je meer vertrouwen in jezelf en je lichaam. Doordat ontspanning en ademhaling iedere les terugkomen raak je hiermee vertrouwd en kun je het straks tijdens de bevalling makkelijker toepassen. Een bewuste en vrije ademhaling zijn essentieel voor een goede bevalling. Hierdoor kun je ondanks de intensiteit van de bevalling toch ontspannen blijven. Verder zijn er ook spierversterkende oefeningen deze zijn belangrijk voor tijdens de zwangerschap, denk aan je rug en je benen, maar ook voor tijdens de bevalling. Daarnaast krijg je veel tips en info over alles rondom jouw zwangerschap en bevalling, ook bevallingshoudingen komen aan bod. Het doel hiervan is dat je in jouw kracht komt te staan en in contact met jouw intuïtie zodat je jouw bevalling mag ontvangen zoals deze is en dat jouw innerlijk weten de leidraad hiervoor mag zijn.

De zwangerschapsyoga is gebaseerd op de Hatha yoga en is voor iedere zwangere toegankelijk.  Er wordt rekening gehouden met je steeds groter wordende buik maar ook met je uithoudingsvermogen dat vaak door alle hormoonveranderingen veranderd. Maar ook als je last hebt van je bekken is het over het algemeen nog mogelijk om met de lessen mee te doen. Klik hier voor meer informatie over de cursus zwangerschapsyoga in Heemskerk of babymassage.

Babymassage

Diverse onderzoeken tonen aan dat jonge kinderen zich emotioneel en fysiek goed ontwikkelen als ze regelmatig liefdevol aangeraakt worden. Daarnaast blijkt dat de baby’s die liefdevol aangeraakt worden een evenwichtiger zenuwstelsel hebben, een grotere afweer en een betere spijsvertering hebben.  Zelfs vroeggeboren baby’s die dagelijks gemasseerd worden zijn relatief vaak sneller op gewicht en mogen daardoor vaak eerder uit het ziekenhuis weg. Andere zaken die kunnen helpen om je baby (extra) lichaamscontact te geven zijn; het dragen van je baby (in de draagzak) en het geven van borstvoeding.

Voordelen voor je baby:

 • lichaamsbesef wordt groter
 • de motorische ontwikkeling verloopt soepeler
 • verhoogt de weerstand tegen ziektes
 • positieve invloed op de ademhaling, doorbloeding en spijsvertering
 • stimuleert de zintuigen en werkt spierversterkend
 • zelfvertrouwen en veilig voelen in eigen lichaam
 • juiste spanning van het lichaam (een baby kan gespannen of juist te ontspannen zijn. De massage kan helpen voor een goede balans hierin)

Voordelen voor de ouder:

 • verkrijgen van meer zelfvertrouwen in de omgang met je baby
 • je baby goed leren aanvoelen, met als gevolg dat je effectiever van daaruit naar de baby kan handelen.
 • je wordt doortastend in de aanraking (verschil met aaien en strelen)
 • er is een oprechte communicatie met je kindje
 • je creëert een bewust moment voor jou en je baby

De lessen zwangerschapsyoga en babymassage worden gegeven in Heemskerk.
Wil je meer weten over zwangerschapsgym, zwangerschapscursus samen bevallen, yoga, mensendieck, zwangerschapszwemmen, zwanger en fit, mom in balance, hypnotherapie en psychoprofylaxe? Neem dan contact met mij op.